Saturday, October 5, 2013

Persuasion - Jane Austen


Lagi-lagi aku menderita "demam Jane Austen." Kali ini aku menonton ulang film Persuasion untuk yang kesekian kalinya. Buku versi Indonesianya sepertinya belum ada, tapi versi Inggrisnya sudah nongkrong di Aldiko-ku, sayang belum sempat aku sentuh. Jadi.... nonton filmnya lagi aja deh.

Film ini dirilis tahun 2007 di Inggris, dibintangi the gorgeous hunk Rupert Penry-Jones sebagai Capten Frederick Wentworth, serta Sally Hawkins sebagai Anne Elliot.
Di sini diceritakan bahwa Anne Elliot ini sangat accomplished, pinter, cantik banget, dll. Seperti yang Frederick katakan, "She is the perfection herself." Tapi pas melihat Sally Hawkins.... hmmm.... I was a bit disappointed. Pardon me, but I expect somebody prettier. Terutama kalo si tokoh Anne ini disandingkan sama Rupert Penry-Jones yang ganteng dan alpha.
Sepertinya itulah alasan yang dulu membuatku tidak terlalu menyukai film Persuasion versi yang satu ini.

Aku men-download film ini baru tahun 2011, dan sampai sekarang ini adalah salah satu film (bersama seluruh film dari karya Jane Austen, dll.) yang masih aku simpan di hard disk tanpa ada niat untuk kuhapus.

Seperti biasa, kalau aku mentok saat bekerja (dalam hal ini, aku sedang menerjemahkan buku tentang pemrograman komputer, which is confusing and hard for me to translate the terms), aku biasanya menerjemahkan sambil menonton film. Kadang aku menonton film untuk mengusir kantuk saat bekerja, atau kadang untuk mengusir sepi karena aku bekerja sendirian di rumah (sementara suamiku bekerja dan anakku sekolah), kadang untuk membuatku bekerja lebih semangat, kadang untuk membuat jam kerjaku lebih larut, karena kalau sambil menonton film, aku jadi tidak mengantuk.

Nah, untuk buku yang satu ini, aku membutuhkan doping film lagi. Kali ini yang aku lirik adalah Persuasion yang sudah berhibernasi selama hampir 2 tahun di hard disk-ku. Biasanya, film yang paling sering menjadi doping-kerjaku adalah Pride & Prejudice, versi motion picture maupun versi serialnya. (http://www.sundaymorningstory.blogspot.com/2012/01/pride-and-prejudice.html) Kenapa menonton ulang film yang sudah pernah ditonton? Bukannya itu membosankan?
Justru kalau aku menonton film yang belum pernah aku tonton, jadinya aku malah benar-benar menonton dong, bukan bekerja. Makanya, nontonnya film yang sudah pernah ditonton, biar aku bisa bekerja.

Back to Persuasion.
Kali ini, pilihanku jatuh pada Persuasion. Sudah sangat lama aku tidak menontonnya. Secara garis besar, aku masih ingat ceritanya, tapi detailnya, mood film, dan "rasa"  dari film itu, aku sudah lupa.

Saat menyetelnya kembali setelah sekian lama.... aku mendapatkan sesuatu yang berbeda. Sesuatu yang indah....
Film ini dibuka dengan musik yang cantik. Terdengar sedih. Nonetheless, it was beautiful.
Kali ini, aku mengabaikan fakta bahwa Anne Elliot tidaklah secantik seperti seharusnya. Aku mengabaikan bahwa dia secara fisik sama sekali tidak memiliki kemiripan dengan kedua saudaranya.
Kali ini, aku meresapi lebih dalam. Mood film dan kesedihan Anne saat bertemu kembali dengan mantan tunangannya.
Sepanjang film ini, aku bertanya-tanya.... how can a love last so long even after all hopes seem gone....
How can a love so painfully beautiful...
It's so touching and yet sad. Sad and yet beautiful....

And yes... Rupert Penry-Jones is gorgeously yummy! :D


Sinopsis:
nyomot dari Wikipedia dulu ya... hehe... belom sempet bikin sendiri.


Eight years prior to the film's beginning, Anne Elliot (Sally Hawkins) – at the age of 19 – was engaged to Frederick Wentworth (Rupert Penry-Jones). However, her father Sir Walter Elliot (Anthony Head) and family friend Lady Russell (Alice Krige) persuaded Anne to break off the engagement and give up the man she loves because of his lack of fortune. Despite their strong mutual affections, Wentworth was not considered rich or important enough to marry an Elliot.

Eight years later, due to the lavish spending of Sir Walter and his eldest daughter Elizabeth (Julia Davis), the family is in financial difficulties. The Elliot family residence, Kellynch Hall in Somersetshire, has to be let out. Suitable tenants are soon found in Admiral Croft (Peter Wight) and his wife (Marion Bailey). Mrs. Croft is the sister of Frederick Wentworth, who has risen to Captain and become rich while serving in the Royal Navy.

Elizabeth and Sir Walter set off for their new residence in Bath. At first, Anne stays behind, visiting her hypochondriac sister Mary Musgrove (Amanda Hale) who is married to Charles Musgrove (Sam Hazeldine), and living in the nearby estate Uppercross. Anne soon meets Wentworth again when he comes to visit his sister. Staying with the Musgroves, Anne meets Wentworth several times and has to witness what she perceives to be his advances towards Charles Musgrove's young and lively sisters, especially Louisa (Jennifer Higham). Anne is convinced that he will never forgive her, let alone love her again.

Eventually Anne goes to Bath, and becomes subject to the attentions of Mr. Elliot (Tobias Menzies), a distant cousin who will inherit her father's wealth and title. Mr. Elliot proposes to Anne, who, though still very much in love with Wentworth, does not immediately decline Mr. Elliot's offer. Admiral Croft, having heard a rumour of Mr. Elliot's proposal to Anne, sends Wentworth to ask Anne if she and her new husband require them to quit Kellynch Hall. Anne informs Wentworth that Admiral Croft has been very much misinformed, but in the medley of new arrivals, Wentworth leaves and Anne runs to find him. On her way, her good friend Harriet (Maisie Dimbleby) reliably informs her that Mr. Elliot is currently also courting Mrs. Clay (Mary Stockley), whom it seemed Anne's father might marry. Harriet tells Anne that Mr. Elliot desires the baronetcy above all else, and although his admiration for Anne appears genuine, once married to Anne he plans to establish Mrs. Clay as his mistress. This would prevent Mrs. Clay's marriage to Anne's father, thereby preventing the potential birth of a male heir to Sir Walter which would cut off Mr. Elliot's inheritance rights. Wentworth declares his undying love for Anne and proposes to her in a letter.

After some frenzied running, Anne runs into Wentworth in the street while he is talking to Charles Musgrove. There, she accepts Wentworth's proposal and, when he asks her whether she is sure, she says she has never been more determined in her life. The movie skips to Anne and Wentworth in a carriage, Anne blindfolded. Once her blindfold is removed, Anne finds herself standing in front of Kellynch Hall, Wentworth's wedding present to her. The film ends with Wentworth and Anne on the lawn of their new home, dancing together.




No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget